Belangrijke feitjes over zonbescherming

Happy Skinz biedt een laagdrempelige en effectieve manier voor het aanbrengen van zonnebrandspray. In deze blog lees je enkele belangrijke feitjes die het belang van het beschermen tegen verbranding door de zon onderstrepen.

 

Wist je dat je…

 • Je kunt verbranden op een bewolkte dag?
 • Ook in de schaduw nog tot 40% van de UV-stralen je huid bereiken?

Dat betekent dat je ook bruin wordt als je niet in de zon zit. Het risico op verbranden is hier dus aanzienlijk groter dan de meeste mensen denken. Zelfs wolken bieden geen volledige bescherming. Een bewolkte, grijze lucht vermindert de UV-straling slechts met een klein percentage. Op een bewolkte dag zou je dus nog steeds de juiste bescherming moeten gebruiken.

 • Tussen 11.00 en 15.00 de UV-straling het sterkst is?
 • Tussen 11:00 en 15:00 uur zouden zowel kinderen als volwassenen de zon volledig moeten mijden omdat de UV-straling om deze tijd het sterkst is?
 • De intensiteit van de UVB-stralen rond het middaguur 150 keer sterker kan zijn dan om 6:00 uur ’s morgens?

De intensiteit van de UVB-stralen verandert in de loop van de dag. Deze kan rond het middaguur 150 keer sterker zijn dan om 6:00 uur ’s morgens. Maar UVA-stralen variëren een stuk minder. Daarom is het belangrijk jezelf altijd te beschermen tegen deze stralen.

 • Water, zand, sneeuw en zelfs grasvelden UV-stralen reflecteren?

En daarmee verhogen zij de intensiteit van UV-stralen op onze huid. Gras verhoogt de intensiteit van UV-straling met 6%, water met 10%, zand met 15 tot 25% en sneeuw met meer dan 30%.

 • UV-straling ons lichaam toe staat om de gelukshormonen dopamine en serotonine aan te maken?
 • Je dus echt vrolijk wordt van de zon?

Wanneer de zon schijnt zijn wij gelukkiger – en daar is een goede reden voor: UV-straling staat ons lichaam toe om de gelukshormonen dopamine en serotonine aan te maken. Serotonine zorgt voor een beter humeur, verhoogt onze motivatie en ons verlangen om actief dingen te ondernemen.

 • Een donkere huid ook SPF nodig heeft?

Een donkere huid kan langer in de zon zonder te verbranden doordat deze huid meer melanine heeft. De taak van melanine is het beschermen van de huid tegen schade door UV-straling. Toch zijn de UV-stralingen ook schadelijk voor een donkere huid. Het is daarom altijd belangrijk om in te smeren, welk huidtype je ook hebt.

 • Je ook bruin wordt met een hoge SPF?

Veel mensen denken dat een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (SPF) voorkomt dat ze bruin worden, en gebruiken daarom producten met een lagere SPF. Maar zelfs met een hogere zonbescherming kun je bruin worden. Het zal wat langer duren, maar het is wel milder voor je huid. Producten met een hoge zonbeschermingsfactor beschermen tegen zonnebrand en door UV-straling veroorzaakte vroegtijdige huidveroudering.

 • Een volwassene ongeveer 2 tot 3 eetlepels zonnebrandcrème moet smeren voor een goede bescherming?

De bescherming die een bepaald product tegen de zon biedt, hangt af van de aangebrachte hoeveelheid. Breng het product daarom ruim aan op alle delen van de huid. Delen die vaak worden vergeten zijn de achterkant van de nek, het bovenste gedeelte van de borst en de achterkant van de benen. Het aanbrengen van zonbeschermingsproducten is een van de belangrijkste factoren voor effectieve bescherming in de zon. Breng het product altijd aan voordat je de zon ingaat, zodat je direct beschermd bent. De aan te brengen hoeveelheid voor een gemiddelde volwassene bedraagt ongeveer 2 tot 3 eetlepels. Het product dient elke twee uur opnieuw te worden aangebracht, plus altijd na het zwemmen, afdrogen en zweten.