Kies de juiste factor

Elke huid reageert anders

​Of iemand bruin wordt of niet, is erfelijk bepaald. Dat verandert niet. Ook niet als je meer of minder in de zon bent. Iedereen moet in de zon rekening houden met zijn of haar eigen huidtype.

SPF afhankelijk van huidtype

De hoogte van de SPF ( Sun Protection Factor) die je nodig hebt, is afhankelijk van je huidtype en van de kracht van de zon. Ga je op een zomerse dag naar het strand of park? Gebruik dan altijd minstens factor 30 en smeer jezelf elke twee uur opnieuw. Smeer ook altijd opnieuw na het zwemmen. Oók als je een zonnebrand gebruikt waarop staat waterresistent. Voor kinderen adviseren we een beschermingsfactor van minimaal 30.

Huidtype schema

Je huidtype wordt bepaald door de hoeveelheid pigment in je huid. Er zijn in totaal 6 verschillende soorten huidtypes te onderscheiden. Benieuwd welk huidtype jij hebt? Je leest het in het schema hiernaast.   Zit je tussen twee huidtypes in? Bepaal dan eerst welke ervaring je hebt met verbranden van je schouders, borst en rug. Dat zegt veel over je huidtype. Kijk daarna naar je ervaring met bruin worden.

Kinderhuidje

Een kinderhuid is extra kwetsbaar voor de schadelijke gevolgen van uv-straling. De huid van volwassenen vernieuwt zich voortdurend in enkele weken. De huid van kinderen ook, maar hun huid moet daarnaast ook nog groeien. Hierdoor heeft de huid soms te weinig tijd om (door zonlicht) beschadigde huidcellen te herstellen. In die cellen ontstaan dan als het ware ‘littekens’ die kinderen hun leven lang meedragen. Dit is aan de buitenkant niet te zien, want die beschadigingen zitten diep in de huidcellen. Maar hoe meer ‘littekens’, hoe groter het risico dat een kind op latere leeftijd huidkanker krijgt. Zonbescherming bij kinderen is daarom heel erg belangrijk. Tips hoe je je kind het beste beschermt tegen de zon. 
Naast je huidtype is de hoeveelheid SPF afhankelijk van de hoeveelheid uv-straling.  Hoe hoger de uv-straling, des te hoger de SPF. De dagelijkse UV stralingsindex kun je hier terugvinden.  Afhankelijk daarvan kun je de juiste factor kiezen.

Bron: KWF